måndag 10 januari 2011

Årets formtopp och träning

Vecka 2 som träningsvecka började i lätt och härligt snöfall ungefär som om någon skulle stå och kasta lite tjockare puder mot ens ansikte . Mörkret hann falla över Luleå men jag kom iväg ovanligt tidigt redan klockan 15.30. Det märks att jag inte behöver pendla 8 mil om dagen till jobbet längre. Trots en envis snuva som inte riktigt vill släppa taget om min snok så gick de 11 km hyfsat lätt och trots att underlaget inte var de mest skonsamma mot vrister och vader på grund av den nysnö som kommit senaste dagarna. Ja fortfarande är löpningen mitt liv, min livsstil som jag aldrig någonsin tänker överge. Det är den medicin som gör mig till en tapper riddare och det konstiga är att ju kallare och ju mer vädermotsättningar det är nu för tiden, ja desto mer motiverad och peppad blir jag över att springa.

Jag är mäkta stolt över den träningsmängd som den första veckan på 2011 bjudit på och jag börjar komma upp i den form som jag var i den vintern då jag bodde i Gällivare och där jag inte hade mycket annat till övers i mitt liv än träning. Jag tror att det var då jag insåg hur härligt det är att träna utomhus och att det inte finns någon träningsform för mig, eller lokal för den delen, som kan mäta sig med den underbara känslan av att få lufta kropp och kropp utomhus. Ja det skulle vara Gerdahallen då förstås (www.gerdahallen.lu.se) för det var ju där jag utbildade mig till styrketräningsinstruktör och spinningledare, och det var också där mitt intresse för träning inte bara som motionsform, utan som en del av vardagen uppstod på allvar. Kanske kommer jag nu att bli ett nytt ansikte på ett ledande träningscenter här i stan. Ja det bådar ju positivt och det är ju det jag kan, det kan brinner för och är det något kan verkligen kan så är det kost, träning och en kombination dem emellan. Kanske får jag då överge löpningen till annat några kvällar i veckan. Ja vi får se.. På den tiden jag bodde i Lund (under mina första år där) tränade jag löpning några gånger i veckan mest som en sak man bara skulle göra som ett komplement till min styrketräning som jag satsade på mycket under några år. Ja jag skojar inte om jag säger att jag hade rätt snygga muskler även om jag kan tycka att de var aningen för stora och biffiga. Men på den tiden var det kul tyckte jag att se hur mycket starkare jag blev och att en så pass nätt person som jag faktiskt kan få fina muskelkonturer så lätt. Trots att jag inte föredrar att styrketräna längre så gör jag det en gång i veckan för att försöka underhålla och för att jag märker att kroppen mår bra av det och att min bål blir starkare och orkar hänga med de många mil jag avverkar varje vecka. Nu ser jag mig själv som smidig och uthållig och lätt och jag trivs med att ha det så. För mig finns det ingen anledning just nu att gå till något träningscenter för jag tycker att löpning och längdskidåkning ger starka ben, vader, armar, axlar och rygg och mage. Dessutom kan man träna så mycket hemma själv utan att vara på ett gym. Idag blir det lite armhävningar och crunches efter mina 11 kilometrar och sen tror jag att jag bara ska mysa och njuta av ensamheten för en gångs skull.
Och när man blickar tillbaka på min första träningsvecka som tar sin början på Söndagen efter nyårsdagen så vet jag att jag är på väg. Jag är på väg mot ett hejdundrande år.

Söndag: Mini ultraintervaller med 2 gånger 5 km och på tredje timmen 10 km. Träning med 1,5 timmes intervaller. Detta är något nytt som jag ska försöka genomföra varannan vecka under vintern och våren mest för det är så roligt.
Formen kändes aningen trög efter nyår men trots det återhämtade jag mig snabbt.
Måndag: Längdskidor 11 kilometer på Ormberget. Medelpulsen ligger högre för mig med längdskidor än med löpning. Låg på 154 här.
Tisdag: Löpning intervaller 6 km: 40 sekunder arbete tempoökning och 15 sek lätt jogg. Detta varvades med vanlig löpning i prattempo.
Onsdag: 11 kilometer Hamnmilen ( jag bara älskar den)
Torsdag: Vila med prommisar =)
Fredag: 10 kilometer i långsamt tempo på besvärligt underlag utan hund och det var ganska skönt det också =)
Lördag: 7 km i snabbt tempo (morgonlöpning)
Söndag: 16 kilometer längdskidor med älsklingen som draghare.

Ja jag är stolt och glad att jag blivit mer uthållig men samtidigt är det konstigt hur kroppen verkligen vill ha mer och mer i form av längre och längre pass.
Nu blir det kyckling som återhämtningmat =)
Trevlig Måndag och hoppas stoltheten kan infinna sig även hos andra människor så att man kan njuta av denna veckans första dag på ett eller annat sätt.

2 kommentarer:

  1. Hahaha..ja nog kan vi nog slå oss i backen på att Norrlands vackra vidder och friska luft måste vara trevligare miljö att slita i än en gammal sunkig byggnad från 60-talet med stinkande svettlukt. ;) Tur du slutade slita där (och de där hulkenarmarna försvann) om du frågar mig iaf! ;)) Stor Kram på dig. Du är så duktig!!!

    SvaraRadera
  2. Ja eller hur.. konstigt att man inte uppskattade Norrland då men jag tror att det är just det faktum att vi faktiskt bott härifrån under flera år som gör att vi om ännu mer drar oss hit nu.. Kram på er.

    SvaraRadera